Levandulové perníčky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do perníku (nebo 1/2 lžičky jedlé sody)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky sušené levandule (můžete použít jemně mletou levanduli nebo si ji rozdrtit v hmoždíři)
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 2 lžíce kakaa (volitelné pro tmavší perníčky)
  • Cukrová poleva na ozdobu (volitelné)

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • V hrnci zahřejte med a máslo, dokud se máslo nerozpustí a směs se spojí. Nechte chvíli zchladnout.
    • Do mísy prosejte mouku, prášek do perníku, skořici, zázvor, mletou levanduli, vanilkový cukr, sůl a případně kakao.
    • Přidejte vejce, cukr a směs medu a másla. Všechny ingredience dobře promíchejte, až vznikne hladké a pevné těsto.
    • Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Zabalte ho do fólie a dejte odpočinout do lednice na alespoň 30 minut.
  2. Vykrajování perníčků:

    • Po odpočinutí těsto rozválejte na tloušťku asi 3–4 mm. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary perníčků (srdíčka, hvězdičky, stromečky).
    • Vykrojené perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečení:

    • Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev).
    • Pečte perníčky asi 8–10 minut, dokud nebudou zlatavé. Pozor, perníčky se rychle připečou, tak je pečte opatrně a kontrolujte je.
  4. Dokončení:

    • Po upečení nechte perníčky vychladnout. Pokud chcete, můžete je ozdobit cukrovou polevou nebo polevou z bílkové glazury.
    • Pokud chcete, aby perníčky měly silnější levandulovou chuť, můžete na ně po upečení jemně posypat trochu sušené levandule.

Tipy a variace:

  • Levandulová glazura: Pro intenzivnější chuť levandule můžete přidat pár kapek levandulového esence nebo levandulové vody do polevy.
  • Ozdoby: Perníčky můžete ozdobit nejen polevou, ale také cukrovými perličkami nebo posypat jemně mletou levandulí pro krásný efekt.
  • Příchutě: K perníčkům se hodí i přidání trochy citronové kůry nebo pomerančové kůry pro osvěžující kontrast s levandulí.

Tento recept spojuje tradiční českou recepturu s jemným nádechem levandule, což je ideální pro vánoční atmosféru. Levandulové perníčky jsou nejen chutné, ale i krásně voňavé a originální.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice