Levandulové perníčky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 150 g medu
- 100 g másla
- 1 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička prášku do perníku (nebo 1/2 lžičky jedlé sody)
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky sušené levandule (můžete použít jemně mletou levanduli nebo si ji rozdrtit v hmoždíři)
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- Špetka soli
- 2 lžíce kakaa (volitelné pro tmavší perníčky)
- Cukrová poleva na ozdobu (volitelné)
Postup:
-
Příprava těsta:
- V hrnci zahřejte med a máslo, dokud se máslo nerozpustí a směs se spojí. Nechte chvíli zchladnout.
- Do mísy prosejte mouku, prášek do perníku, skořici, zázvor, mletou levanduli, vanilkový cukr, sůl a případně kakao.
- Přidejte vejce, cukr a směs medu a másla. Všechny ingredience dobře promíchejte, až vznikne hladké a pevné těsto.
- Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Zabalte ho do fólie a dejte odpočinout do lednice na alespoň 30 minut.
-
Vykrajování perníčků:
- Po odpočinutí těsto rozválejte na tloušťku asi 3–4 mm. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary perníčků (srdíčka, hvězdičky, stromečky).
- Vykrojené perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečení:
- Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev).
- Pečte perníčky asi 8–10 minut, dokud nebudou zlatavé. Pozor, perníčky se rychle připečou, tak je pečte opatrně a kontrolujte je.
-
Dokončení:
- Po upečení nechte perníčky vychladnout. Pokud chcete, můžete je ozdobit cukrovou polevou nebo polevou z bílkové glazury.
- Pokud chcete, aby perníčky měly silnější levandulovou chuť, můžete na ně po upečení jemně posypat trochu sušené levandule.
Tipy a variace:
- Levandulová glazura: Pro intenzivnější chuť levandule můžete přidat pár kapek levandulového esence nebo levandulové vody do polevy.
- Ozdoby: Perníčky můžete ozdobit nejen polevou, ale také cukrovými perličkami nebo posypat jemně mletou levandulí pro krásný efekt.
- Příchutě: K perníčkům se hodí i přidání trochy citronové kůry nebo pomerančové kůry pro osvěžující kontrast s levandulí.
Tento recept spojuje tradiční českou recepturu s jemným nádechem levandule, což je ideální pro vánoční atmosféru. Levandulové perníčky jsou nejen chutné, ale i krásně voňavé a originální.