Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Provensálské koření

Provensálské koření je směs bylin a koření, které pochází z oblasti Provence na jihu Francie. Tato směs je známá svou vůní a chutí, která připomíná typickou středomořskou kuchyni. Používá se především v přípravě pokrmů, jako jsou grilovaná masa, ryby, pečené pokrmy, polévky, omáčky a saláty. Provensálské koření je velmi univerzální a snadno se hodí k různým druhům pokrmů.

Složení provensálského koření

Provensálská směs koření může obsahovat různé bylinky a koření v závislosti na konkrétní receptuře, ale nejběžnější složky zahrnují:

  1. Levandule – Charakteristická pro provensálské koření, levandule dodává směsi jemnou květinovou vůni a chuť.
  2. Tymián – Silná bylina s lehce zemitou chutí, která je základem středomořské kuchyně.
  3. Rozmarýn – Aromatická bylina s intenzivní vůní, ideální na grilování a pečení masa.
  4. Oregano – Koření s výraznou, trochu pálivou chutí, které se často používá do rajčatových pokrmů.
  5. Bazalka – Klasická bylina, která se hodí k rajčatům, olivám a také k rybám.
  6. Majoránka – Měkčí, sladší chuť, podobná oreganu, často se používá v polévkách a dušených pokrmech.
  7. Petržel – Zelená bylina s jemnou chutí, která je základem v mnoha pokrmech.
  8. Saturejka (nebo šrucha) – Koření s pikantní chutí, ideální do masových nebo luštěninových jídel.

Někdy mohou být do směsi přidávány i jiné byliny nebo koření, jako je kopr, tymián, šalvěj, fenykl nebo anýz. Provensálské koření se většinou používá v sušené formě, ale čerstvé bylinky mohou být také použity pro intenzivnější chuť.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Použití provensálského koření

  • Masové pokrmy: Používá se na grilování a pečení masa (jehněčí, kuřecí, hovězí), zejména v marinádách.
  • Rybí pokrmy: Skvělé do omáček a marinád na ryby, například na grilovaného lososa nebo jinou mořskou rybu.
  • Polévky a omáčky: Vhodné do rajčatových omáček, polévek (např. provensálská polévka) nebo do ratatouille (francouzské zeleninové směsi).
  • Zeleninové pokrmy: Koření se používá do dušené zeleniny, pečené zeleniny nebo jako přísada do salátů.
  • Pečivo: Některé recepty na pečivo, jako je focaccia, používají provensálské koření pro zvýraznění chuti.

Recept na domácí provensálské koření

Pokud si chcete připravit vlastní směs provensálského koření, můžete použít následující recept:

Ingredience:

  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce sušené levandule (volitelné)
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušené oregano
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušené saturejky (volitelné)

Postup:

  1. Smíchejte všechny bylinky v míse.
  2. Skladujte směs v uzavřené sklenici nebo nádoby na suchém a tmavém místě.
  3. Používejte podle potřeby do různých pokrmů.

Tato směs se skvěle hodí na přípravu pokrmů ve středomořském stylu a dodá vašim jídlům autentičnost a nezaměnitelnou chuť Provence.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Grilovaný kapr s levandulí

Grilovaný kapr s levandulí je skvělý způsob, jak dát tradičnímu rybímu pokrmu nový, aromatický rozměr. Levandule dodá rybě jemnou květinovou vůni a chuť, která se skvěle doplňuje s grilovaným masem. Zde je recept, jak na to:

Recept na grilovaného kapra s levandulí

Ingredience:

  • 2 kapří filety nebo 1 kapr (pokud chcete grilovat celého)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžičky sušených levandulových květů (nebo 1 lžíce čerstvých)
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžíce medu (volitelné pro lehce sladký nádech)

Postup:

  1. Příprava marinády:

    • V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru, česnek, levandulové květy, rozmarýn, sůl a pepř. Pokud máte rádi sladší nádech, přidejte také trochu medu.
    • Tuto marinádu dobře promíchejte a nechte ji odpočívat asi 5 minut, aby se chutě spojily.
  2. Marinování kapra:

    • Pokud máte filety, potřete je marinádou ze všech stran a nechte je marinovat 20–30 minut. Pokud grilujete celého kapra, ujistěte se, že marinádu vmasírujete do vnitřku ryby i na povrch.
    • Pro lepší výsledky můžete kapra marinovat i déle (například 1 hodinu), aby ryba nasákla všechny aromatické složky.
  3. Grilování:

    • Předehřejte gril na střední teplotu. Pokud grilujete filety, položte je na gril na horkou mřížku a grilujte 3-4 minuty z každé strany, dokud nebude maso propečené a snadno se odděluje od kostí.
    • Pokud grilujete celého kapra, položte ho na gril a grilujte ho asi 15–20 minut na každé straně, záleží na velikosti ryby. Často jej otáčejte, aby se rovnoměrně opékal a nespálil.
  4. Dokončení a podávání:

    • Po grilování nechte rybu na chvíli odpočinout. Poté ji podávejte na talíři, můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami (např. rozmarýnem) a plátky citronu.
    • Grilovaný kapr s levandulí je skvělý s přílohami, jako je pečená zelenina, brambory nebo čerstvý salát.

Tipy:

  • Levanduli používejte s rozmyslem – její chuť je silná a může snadno přehlušit jemnou chuť ryby. Začněte s menším množstvím a případně přidejte více podle chuti.
  • Pro více aromatický nádech můžete levanduli přidat i přímo na gril během grilování (do hliníkové fólie nebo na grilovací mřížku), aby se aroma ještě víc rozvinulo.

Tento recept vám nabídne originální zážitek a vynikající kombinaci tradičního kapra s neobvyklou, ale skvělou chutí levandule!

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Kapr a levandule

Kapr a levandule mohou být neobvyklou, ale zajímavou kombinací, která přináší jemné květinové a aromatické tóny do tradičního jídla. Levandule má výraznou chuť, která může skvěle doplnit kapří maso, pokud se použije v malém množství. Zde je několik tipů, jak zkombinovat kapra a levanduli:

1. Levandulová marináda pro kapra

  • Ingredience: olivový olej, citronová šťáva, česnek, levandulové květy (sušené nebo čerstvé), sůl, pepř a čerstvé bylinky (například rozmarýn nebo tymián).
  • Postup: Smíchejte všechny ingredience a nechte kapra marinovat po dobu 30 minut až 1 hodiny. Levandule dodá marinádě jemnou květinovou vůni, která se při grilování nebo pečení uvolní do masa.
  • Tip: Používejte levanduli v malém množství, aby její chuť nepřehlušila jemnou chuť kapra.

2. Kapří filety s levandulovým máslem

  • Ingredience: máslo, sušené levandulové květy, citronová šťáva, česnek a sůl.
  • Postup: Smíchejte rozpuštěné máslo se sušenou levandulí, citronovou šťávou, česnekem a solí. Tuto směs naneste na kapří filety a nechte je na grilu nebo v troubě péct.
  • Tip: Levandulové máslo dodá kaprovi jemnou květinovou příchuť, která se skvěle hodí k jeho přirozené chuti.

3. Levandulová sůl pro kapra

  • Ingredience: mořská sůl a sušené květy levandule.
  • Postup: Smíchejte sušené květy levandule s hrubou mořskou solí a posypte tím kapra před pečením nebo grilováním. Tato kombinace zlepší chuť masa a přidá mu zajímavý aromatický nádech.
  • Tip: Použijte jen malé množství levandulové soli, aby neovládla chuť ryby.

4. Kapr s levandulovým dresinkem

  • Ingredience: jogurt, levandulový sirup (nebo sušené květy levandule), citronová šťáva, sůl a pepř.
  • Postup: Smíchejte jogurt s trochou levandulového sirupu, citronovou šťávou, solí a pepřem. Tento dresink můžete podávat k pečenému kaprovi jako osvěžující doplněk.
  • Tip: Levandulový sirup dodá dresinku jemnou sladkost a květinové aroma, které se skvěle doplňuje s kapřím masem.

5. Pečený kapr s levandulí a citrusy

  • Ingredience: kapr, citrony, pomeranče, čerstvé bylinky (např. rozmarýn), levandulové květy.
  • Postup: Pečte kapra s plátky citronu a pomeranče, přidejte čerstvé bylinky a několik květů levandule do pečicího alobalu. Levandule se krásně spojí s citrusy a bylinkami, čímž vytvoříte unikátní chuťový zážitek.
  • Tip: Tento způsob pečení je skvělý pro větší kapří porce nebo celého kapra.

Rady pro použití levandule s kaprem:

  • Levandule je silná a aromatická, takže je důležité používat ji v malém množství, aby nepřehlušila jemnou chuť kapra.
  • Můžete ji kombinovat s bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián, které jsou tradičně spojovány s rybami.
  • Pokud používáte levanduli ve sladkých pokrmech, můžete do marinád přidat i trochu medu nebo levandulového sirupu pro jemnou sladkost.

Tato kombinace může být vynikající alternativou k tradičnímu podávání kapra a nabídne nový, exotický zážitek.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Levandule a ryby

Levandule a ryby mohou tvořit zajímavou kombinaci, i když není to zcela běžné spojení. Levandule má jemnou, květinovou a mírně citrusovou chuť, která může rybám dodat neobvyklý a osvěžující nádech. Pokud chcete tuto kombinaci vyzkoušet, zde je několik tipů, jak využít levanduli při přípravě ryb:

  1. Levandulová marináda na ryby:

    • Smíchejte olivový olej, čerstvé nebo sušené květy levandule, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř.
    • Nechte ryby marinovat v této směsi po dobu 30 minut až 1 hodiny. Levandule dodá marinádě jemnou květinovou vůni, která bude kontrastovat s jemnou chutí ryb.
  2. Pečení ryby s levandulí:

    • Pokud pečete rybu, můžete do pečícího papíru nebo alobalu přidat několik květů levandule.
    • Levandule dodá rybě jemné aroma, které se při pečení uvolní. Doporučuje se kombinovat s bylinkami jako je rozmarýn nebo tymián, které se k rybám hodí.
    • Levanduli je nejlepší přidat v malém množství, protože její chuť je silná a mohla by přehlušit ostatní ingredience.
  3. Levandulový dresink na ryby:

    • Vytvořte lehký jogurtový nebo citronový dresink s trochou levandulového sirupu nebo sušené levandule. Takový dresink můžete podávat k grilovaným rybám, jako je losos nebo treska.
  4. Levandulová sůl na ryby:

    • Smíchejte levandulové květy s hrubou mořskou solí a použijte tuto směs k posypání grilovaných nebo pečených ryb.
    • Levandulová sůl dodá rybě jemnou květinovou příchuť a skvěle se hodí k jemnějším rybám, jako je candát nebo platýs.
  5. Levandulové máslo na ryby:

    • Pomalu roztopené máslo s levandulí je skvělým doplňkem k rybám. Přidejte do másla sušené levandulové květy, trošku citronové šťávy a soli a podávejte na hotové rybě.

Při použití levandule v kombinaci s rybami je důležité být opatrný, aby aroma levandule nezatížilo jemnou chuť ryb. Množství levandule by mělo být vždy velmi malé a dobře vyvážené s ostatními ingrediencemi.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

 
 
 
 
 
Strana 1 z 2
Load more projects Please wait...