Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Levandulové makronky

Ingredience:

  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 lžička sušené levandule
  • 100 g bílé čokolády na náplň

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Smíchejte mandlovou mouku a moučkový cukr. Levanduli jemně rozdrťte v hmoždíři.
    • Bílky vyšlehejte do tuha. Postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný sníh.
    • Do bílkového sněhu přidejte směs mouky a cukru a jemně promíchejte.
  2. Tvarování a pečení:

    • Na plech s pečicím papírem tvořte malé kroužky těsta pomocí cukrářského sáčku.
    • Pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 12 minut.
  3. Dokončení:

    • Mezitím si připravte náplň. Rozpusťte bílou čokoládu a přimíchejte do ní trochu levandulové vody (nebo levandulového extraktu).
    • Po vychladnutí makronek je spojte bílou čokoládovou náplní a nechte je v lednici ztuhnout.
  4. Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Vánoční punč s levandulí

je originální a aromatický nápoj, který spojuje tradiční vánoční koření s květinovou jemností levandule. Tento teplý punč je ideální na vánoční večírky, rodinná setkání nebo zimní večery. Levandule dodává nápoji příjemně květinovou vůni, která skvěle ladí s ostatními vánočními příchutěmi, jako jsou skořice, hřebíček a citrusy.

Recept na vánoční punč s levandulí

Ingredience:

  • 1 litr jablečného moštu (nebo 100% jablečné šťávy)
  • 250 ml vody
  • 1–2 lžíce sušené levandule (nebo několik větviček čerstvé levandule)
  • 1 pomeranč (šťáva a kůra)
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 3–4 hřebíčky
  • 2–3 tyčinky skořice
  • 2–3 lžíce medu (nebo cukru podle chuti)
  • 100–150 ml rumu (volitelné, pro alkoholickou verzi)
  • 1 jablko (na ozdobu, nakrájené na plátky)
  • Pomerančové plátky a celá skořice na ozdobu

Postup:

  1. Příprava základní směsi:

    • V hrnci smíchejte jablečný mošt (nebo šťávu) s vodou.
    • Přidejte šťávu a kůru z pomeranče a citronu, sušenou levanduli (nebo čerstvou), hřebíčky a skořici.
    • Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte jemně povařit na mírném ohni 10–15 minut, aby se všechny chutě spojily. Levandule by měla uvolnit svou vůni, ale ne vařit příliš dlouho, aby neztvrdla.
  2. Slazení a dochucení:

    • Ochutnejte směs a přidejte med nebo cukr podle chuti. Pokud máte rádi sladší punč, přidejte více sladidla.
    • Pokud chcete, přidejte rum pro alkoholickou verzi. Míchejte, aby se ingredience spojily.
  3. Finalizace a podávání:

    • Po povaření odstavte punč z ohně a nechte ho chvíli odstát, aby se chutě propojily.
    • Před podáváním přeceďte, aby se odstranily koření a levandulové květy.
    • Podávejte punč v hrncích nebo sklenicích, ozdobte plátky jablka, pomeranče a celými tyčinkami skořice.
  4. Tipy na ozdobu:

    • Pomerančové plátky, plátky jablka, skořice a čerstvé květy levandule vytvoří krásnou vánoční dekoraci.
    • Můžete přidat i kousky zázvoru pro pikantnější nádech.

Tipy:

  • Pro nealkoholickou verzi jednoduše vynechte rum.
  • Pokud máte rádi intenzivnější levandulovou chuť, můžete přidat trochu levandulového sirupu nebo několik kapek levandulového esenciálního oleje.
  • Tento punč můžete podávat také studený jako osvěžující nápoj v létě.

Vánoční punč s levandulí je skvélé zpestření tradičních vánočních nápojů, které přináší nejen vynikající chuť, ale i uklidňující a voňavou atmosféru. Tento nápoj se skvěle hodí k vánočním oslavám a je ideální pro zahřátí v chladných zimních dnech.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

 

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

 

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, BuchloviceRecept na levandulový likér

Ingredience:

  • 1 hrst čerstvých levandulových květů (nebo 2–3 lžíce sušených levandulových květů)
  • 500 ml vodky (nebo kvalitního alkoholu, například brandy nebo pálenky)
  • 250 g cukru (můžete upravit podle chuti)
  • 250 ml vody
  • 1 citron (šťáva i kůra)
  • 1 vanilkový lusk (volitelné, pro jemnou vanilkovou chuť)

Postup:

  1. Příprava levandulového macerátu:

    • Pokud používáte čerstvou levanduli, opláchněte ji jemně pod studenou vodou, aby se odstranily nečistoty.
    • Vložte levandulové květy do čisté skleněné nádoby (například skleněné láhve nebo zavařovací sklenice).
    • Přidejte vodku (nebo jiný alkohol dle vašeho výběru) a uzavřete nádobu. Nechte ji stát na tmavém a chladném místě po dobu 5-7 dnů. Každý den nádobu protřepejte, aby se lépe uvolnily aromatické složky levandule.
  2. Příprava sirupu:

    • Po uplynutí doby macerace přeceďte alkohol, aby se odstranily květy levandule.
    • V malém hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté odstavte z ohně a nechte sirup vychladnout.
    • Pokud chcete přidat jemnou vanilkovou chuť, můžete k sirupu přidat půl rozříznutého vanilkového lusku a nechat ho chvíli macerovat.
  3. Spojení likéru:

    • Do vychladlého sirupu přidejte levandulový alkohol a dobře promíchejte.
    • Následně přidejte citronovou šťávu a kůru z citronu (množství citronu přizpůsobte podle toho, jak silnou citrusovou chuť chcete mít).
  4. Zrání likéru:

    • Likér nechte ještě několik dní zrát, ideálně 1-2 týdny, aby se chutě propojily.
    • Uchovávejte likér v uzavřené láhvi na tmavém místě a protřepejte před každým použitím.
  5. Podávání:

    • Levandulový likér podávejte vychlazený, ideálně na ledu nebo jako součást koktejlů.
    • Můžete jej ozdobit plátky citronu nebo čerstvými květy levandule pro krásný vzhled.

Tipy:

  • Pokud chcete, aby likér měl silnější chuť levandule, můžete prodloužit dobu macerace.
  • Pro jemnější sladkost můžete upravit množství cukru podle vlastní chuti.
  • Levandulový likér je skvélé kombinovat i s jinými ovocnými likéry nebo nápoji do koktejlů.

Levandulový likér je skvélé jako osvěžující nápoj po večeři nebo jako dárek pro přátele a rodinu. Jeho květinová vůně a chuť určitě zaujmou každého, kdo má rád originální a přírodní příchutě.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Provensálské koření

Provensálské koření je směs bylin a koření, které pochází z oblasti Provence na jihu Francie. Tato směs je známá svou vůní a chutí, která připomíná typickou středomořskou kuchyni. Používá se především v přípravě pokrmů, jako jsou grilovaná masa, ryby, pečené pokrmy, polévky, omáčky a saláty. Provensálské koření je velmi univerzální a snadno se hodí k různým druhům pokrmů.

Složení provensálského koření

Provensálská směs koření může obsahovat různé bylinky a koření v závislosti na konkrétní receptuře, ale nejběžnější složky zahrnují:

  1. Levandule – Charakteristická pro provensálské koření, levandule dodává směsi jemnou květinovou vůni a chuť.
  2. Tymián – Silná bylina s lehce zemitou chutí, která je základem středomořské kuchyně.
  3. Rozmarýn – Aromatická bylina s intenzivní vůní, ideální na grilování a pečení masa.
  4. Oregano – Koření s výraznou, trochu pálivou chutí, které se často používá do rajčatových pokrmů.
  5. Bazalka – Klasická bylina, která se hodí k rajčatům, olivám a také k rybám.
  6. Majoránka – Měkčí, sladší chuť, podobná oreganu, často se používá v polévkách a dušených pokrmech.
  7. Petržel – Zelená bylina s jemnou chutí, která je základem v mnoha pokrmech.
  8. Saturejka (nebo šrucha) – Koření s pikantní chutí, ideální do masových nebo luštěninových jídel.

Někdy mohou být do směsi přidávány i jiné byliny nebo koření, jako je kopr, tymián, šalvěj, fenykl nebo anýz. Provensálské koření se většinou používá v sušené formě, ale čerstvé bylinky mohou být také použity pro intenzivnější chuť.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Použití provensálského koření

  • Masové pokrmy: Používá se na grilování a pečení masa (jehněčí, kuřecí, hovězí), zejména v marinádách.
  • Rybí pokrmy: Skvělé do omáček a marinád na ryby, například na grilovaného lososa nebo jinou mořskou rybu.
  • Polévky a omáčky: Vhodné do rajčatových omáček, polévek (např. provensálská polévka) nebo do ratatouille (francouzské zeleninové směsi).
  • Zeleninové pokrmy: Koření se používá do dušené zeleniny, pečené zeleniny nebo jako přísada do salátů.
  • Pečivo: Některé recepty na pečivo, jako je focaccia, používají provensálské koření pro zvýraznění chuti.

Recept na domácí provensálské koření

Pokud si chcete připravit vlastní směs provensálského koření, můžete použít následující recept:

Ingredience:

  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce sušené levandule (volitelné)
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušené oregano
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušené saturejky (volitelné)

Postup:

  1. Smíchejte všechny bylinky v míse.
  2. Skladujte směs v uzavřené sklenici nebo nádoby na suchém a tmavém místě.
  3. Používejte podle potřeby do různých pokrmů.

Tato směs se skvěle hodí na přípravu pokrmů ve středomořském stylu a dodá vašim jídlům autentičnost a nezaměnitelnou chuť Provence.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Strana 1 z 4
Load more projects Please wait...