Provensálské koření
Provensálské koření je směs bylin a koření, které pochází z oblasti Provence na jihu Francie. Tato směs je známá svou vůní a chutí, která připomíná typickou středomořskou kuchyni. Používá se především v přípravě pokrmů, jako jsou grilovaná masa, ryby, pečené pokrmy, polévky, omáčky a saláty. Provensálské koření je velmi univerzální a snadno se hodí k různým druhům pokrmů.
Složení provensálského koření
Provensálská směs koření může obsahovat různé bylinky a koření v závislosti na konkrétní receptuře, ale nejběžnější složky zahrnují:
- Levandule – Charakteristická pro provensálské koření, levandule dodává směsi jemnou květinovou vůni a chuť.
- Tymián – Silná bylina s lehce zemitou chutí, která je základem středomořské kuchyně.
- Rozmarýn – Aromatická bylina s intenzivní vůní, ideální na grilování a pečení masa.
- Oregano – Koření s výraznou, trochu pálivou chutí, které se často používá do rajčatových pokrmů.
- Bazalka – Klasická bylina, která se hodí k rajčatům, olivám a také k rybám.
- Majoránka – Měkčí, sladší chuť, podobná oreganu, často se používá v polévkách a dušených pokrmech.
- Petržel – Zelená bylina s jemnou chutí, která je základem v mnoha pokrmech.
- Saturejka (nebo šrucha) – Koření s pikantní chutí, ideální do masových nebo luštěninových jídel.
Někdy mohou být do směsi přidávány i jiné byliny nebo koření, jako je kopr, tymián, šalvěj, fenykl nebo anýz. Provensálské koření se většinou používá v sušené formě, ale čerstvé bylinky mohou být také použity pro intenzivnější chuť.
![Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice](/images/ai/recepty/vlevanduli.cz-grilovani2.jpg)
Použití provensálského koření
- Masové pokrmy: Používá se na grilování a pečení masa (jehněčí, kuřecí, hovězí), zejména v marinádách.
- Rybí pokrmy: Skvělé do omáček a marinád na ryby, například na grilovaného lososa nebo jinou mořskou rybu.
- Polévky a omáčky: Vhodné do rajčatových omáček, polévek (např. provensálská polévka) nebo do ratatouille (francouzské zeleninové směsi).
- Zeleninové pokrmy: Koření se používá do dušené zeleniny, pečené zeleniny nebo jako přísada do salátů.
- Pečivo: Některé recepty na pečivo, jako je focaccia, používají provensálské koření pro zvýraznění chuti.
Recept na domácí provensálské koření
Pokud si chcete připravit vlastní směs provensálského koření, můžete použít následující recept:
Ingredience:
- 2 lžíce sušeného tymiánu
- 2 lžíce sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce sušené levandule (volitelné)
- 1 lžíce sušené bazalky
- 1 lžíce sušené oregano
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce sušené saturejky (volitelné)
Postup:
- Smíchejte všechny bylinky v míse.
- Skladujte směs v uzavřené sklenici nebo nádoby na suchém a tmavém místě.
- Používejte podle potřeby do různých pokrmů.
Tato směs se skvěle hodí na přípravu pokrmů ve středomořském stylu a dodá vašim jídlům autentičnost a nezaměnitelnou chuť Provence.
![Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice](/images/ai/recepty/vlevanduli.cz-vanoce5.jpg)