Vánočka s levandulí
Vánočka s levandulí je skvělým způsobem, jak ozvláštnit tradiční český vánoční pokrm. Levandule dodá vánočce jemnou květinovou vůni a chuť, která se perfektně hodí k sladkému pečivu a může vytvořit zajímavý kontrast k bohatým a máslovým chutím. Pokud máte rádi neobvyklé kombinace, tato varianta vám jistě zachutná!
Recept na vánočku s levandulí
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžička sušených levandulových květů (nebo 1 lžíce čerstvých, jemně nasekaných)
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 25 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
- 1 lžíce rumu (volitelné, pro lepší chuť)
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 žloutek (na potření)
- 1 lžíce mléka (na potření)
Postup:
-
Příprava kvásku:
- V misce smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí. Nechte 10-15 minut stát, dokud se droždí nezačne aktivovat a nevznikne pěna.
-
Míchání těsta:
- Do velké mísy prosijte mouku, přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a levandulové květy.
- Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, kvásek a rum (pokud používáte). Všechny ingredience dobře promíchejte a začněte hnětat těsto.
- Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky, dokud nezíská hladkou a elastickou konzistenci.
- Hněťte těsto asi 8-10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
-
První kynutí:
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1-1,5 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
Tvarování vánočky:
- Po vykynutí těsto krátce prohněťte a rozdělte na tři stejně velké části.
- Z každé části vytvarujte váleček a splétejte je do tradiční vánočky (nebo jiného požadovaného tvaru).
- Uložte vánočku na plech vyložený pečicím papírem a nechte ji ještě 20-30 minut kynout.
-
Pečení:
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem).
- Těsto na vánočce potřete směsí žloutku a mléka, aby měla po upečení krásnou zlatavou barvu.
- Pečte vánočku 30-40 minut, dokud nebude na povrchu zlatavá a propečená. Pokud při pečení začne příliš zhnědnout, můžete ji přikrýt alobalem a nechat ještě dopéct.
-
Dokončení:
- Po upečení nechte vánočku vychladnout na mřížce. Pokud chcete, můžete ji posypat práškovým cukrem nebo ji ozdobit dalším malým množstvím sušených levandulových květů pro dekoraci.
Tipy:
- Levandule je velmi aromatická, takže ji do těsta přidávejte opatrně. Pokud chcete, aby chuť levandule nebyla příliš silná, můžete přidat jen menší množství květů.
- K vánočce můžete podávat marmeládu, máslo nebo krém, které se k levanduli skvěle hodí.
- Pokud máte rádi sladší verzi, přidejte do těsta trochu víc cukru nebo posypte vánočku cukrem během pečení.
Tato vánočka s levandulí se skvěle hodí na sváteční stůl a nabídne vašim hostům nejen tradiční chuť, ale i novou, aromatickou variaci, která je jemně květinová a osvěžující.