Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, BuchloviceVánočka s levandulí

Vánočka s levandulí je skvělým způsobem, jak ozvláštnit tradiční český vánoční pokrm. Levandule dodá vánočce jemnou květinovou vůni a chuť, která se perfektně hodí k sladkému pečivu a může vytvořit zajímavý kontrast k bohatým a máslovým chutím. Pokud máte rádi neobvyklé kombinace, tato varianta vám jistě zachutná!

Recept na vánočku s levandulí

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička sušených levandulových květů (nebo 1 lžíce čerstvých, jemně nasekaných)
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 25 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
  • 1 lžíce rumu (volitelné, pro lepší chuť)
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 žloutek (na potření)
  • 1 lžíce mléka (na potření)
  • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Postup:

  1. Příprava kvásku:

    • V misce smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí. Nechte 10-15 minut stát, dokud se droždí nezačne aktivovat a nevznikne pěna.
  2. Míchání těsta:

    • Do velké mísy prosijte mouku, přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a levandulové květy.
    • Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, kvásek a rum (pokud používáte). Všechny ingredience dobře promíchejte a začněte hnětat těsto.
    • Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky, dokud nezíská hladkou a elastickou konzistenci.
    • Hněťte těsto asi 8-10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
    • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
  3. První kynutí:

    • Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1-1,5 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování vánočky:

    • Po vykynutí těsto krátce prohněťte a rozdělte na tři stejně velké části.
    • Z každé části vytvarujte váleček a splétejte je do tradiční vánočky (nebo jiného požadovaného tvaru).
    • Uložte vánočku na plech vyložený pečicím papírem a nechte ji ještě 20-30 minut kynout.
  5. Pečení:

    • Mezitím předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem).
    • Těsto na vánočce potřete směsí žloutku a mléka, aby měla po upečení krásnou zlatavou barvu.
    • Pečte vánočku 30-40 minut, dokud nebude na povrchu zlatavá a propečená. Pokud při pečení začne příliš zhnědnout, můžete ji přikrýt alobalem a nechat ještě dopéct.
  6. Dokončení:

    • Po upečení nechte vánočku vychladnout na mřížce. Pokud chcete, můžete ji posypat práškovým cukrem nebo ji ozdobit dalším malým množstvím sušených levandulových květů pro dekoraci.
    • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Tipy:

  • Levandule je velmi aromatická, takže ji do těsta přidávejte opatrně. Pokud chcete, aby chuť levandule nebyla příliš silná, můžete přidat jen menší množství květů.
  • K vánočce můžete podávat marmeládu, máslo nebo krém, které se k levanduli skvěle hodí.
  • Pokud máte rádi sladší verzi, přidejte do těsta trochu víc cukru nebo posypte vánočku cukrem během pečení.

Tato vánočka s levandulí se skvěle hodí na sváteční stůl a nabídne vašim hostům nejen tradiční chuť, ale i novou, aromatickou variaci, která je jemně květinová a osvěžující.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice