Provensálské koření

Provensálské koření je směs bylin a koření, které pochází z oblasti Provence na jihu Francie. Tato směs je známá svou vůní a chutí, která připomíná typickou středomořskou kuchyni. Používá se především v přípravě pokrmů, jako jsou grilovaná masa, ryby, pečené pokrmy, polévky, omáčky a saláty. Provensálské koření je velmi univerzální a snadno se hodí k různým druhům pokrmů.

Složení provensálského koření

Provensálská směs koření může obsahovat různé bylinky a koření v závislosti na konkrétní receptuře, ale nejběžnější složky zahrnují:

  1. Levandule – Charakteristická pro provensálské koření, levandule dodává směsi jemnou květinovou vůni a chuť.
  2. Tymián – Silná bylina s lehce zemitou chutí, která je základem středomořské kuchyně.
  3. Rozmarýn – Aromatická bylina s intenzivní vůní, ideální na grilování a pečení masa.
  4. Oregano – Koření s výraznou, trochu pálivou chutí, které se často používá do rajčatových pokrmů.
  5. Bazalka – Klasická bylina, která se hodí k rajčatům, olivám a také k rybám.
  6. Majoránka – Měkčí, sladší chuť, podobná oreganu, často se používá v polévkách a dušených pokrmech.
  7. Petržel – Zelená bylina s jemnou chutí, která je základem v mnoha pokrmech.
  8. Saturejka (nebo šrucha) – Koření s pikantní chutí, ideální do masových nebo luštěninových jídel.

Někdy mohou být do směsi přidávány i jiné byliny nebo koření, jako je kopr, tymián, šalvěj, fenykl nebo anýz. Provensálské koření se většinou používá v sušené formě, ale čerstvé bylinky mohou být také použity pro intenzivnější chuť.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Použití provensálského koření

  • Masové pokrmy: Používá se na grilování a pečení masa (jehněčí, kuřecí, hovězí), zejména v marinádách.
  • Rybí pokrmy: Skvělé do omáček a marinád na ryby, například na grilovaného lososa nebo jinou mořskou rybu.
  • Polévky a omáčky: Vhodné do rajčatových omáček, polévek (např. provensálská polévka) nebo do ratatouille (francouzské zeleninové směsi).
  • Zeleninové pokrmy: Koření se používá do dušené zeleniny, pečené zeleniny nebo jako přísada do salátů.
  • Pečivo: Některé recepty na pečivo, jako je focaccia, používají provensálské koření pro zvýraznění chuti.

Recept na domácí provensálské koření

Pokud si chcete připravit vlastní směs provensálského koření, můžete použít následující recept:

Ingredience:

  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce sušené levandule (volitelné)
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušené oregano
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušené saturejky (volitelné)

Postup:

  1. Smíchejte všechny bylinky v míse.
  2. Skladujte směs v uzavřené sklenici nebo nádoby na suchém a tmavém místě.
  3. Používejte podle potřeby do různých pokrmů.

Tato směs se skvěle hodí na přípravu pokrmů ve středomořském stylu a dodá vašim jídlům autentičnost a nezaměnitelnou chuť Provence.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice