Grilovaný kapr s levandulí

Grilovaný kapr s levandulí je skvělý způsob, jak dát tradičnímu rybímu pokrmu nový, aromatický rozměr. Levandule dodá rybě jemnou květinovou vůni a chuť, která se skvěle doplňuje s grilovaným masem. Zde je recept, jak na to:

Recept na grilovaného kapra s levandulí

Ingredience:

  • 2 kapří filety nebo 1 kapr (pokud chcete grilovat celého)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžičky sušených levandulových květů (nebo 1 lžíce čerstvých)
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžíce medu (volitelné pro lehce sladký nádech)

Postup:

  1. Příprava marinády:

    • V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru, česnek, levandulové květy, rozmarýn, sůl a pepř. Pokud máte rádi sladší nádech, přidejte také trochu medu.
    • Tuto marinádu dobře promíchejte a nechte ji odpočívat asi 5 minut, aby se chutě spojily.
  2. Marinování kapra:

    • Pokud máte filety, potřete je marinádou ze všech stran a nechte je marinovat 20–30 minut. Pokud grilujete celého kapra, ujistěte se, že marinádu vmasírujete do vnitřku ryby i na povrch.
    • Pro lepší výsledky můžete kapra marinovat i déle (například 1 hodinu), aby ryba nasákla všechny aromatické složky.
  3. Grilování:

    • Předehřejte gril na střední teplotu. Pokud grilujete filety, položte je na gril na horkou mřížku a grilujte 3-4 minuty z každé strany, dokud nebude maso propečené a snadno se odděluje od kostí.
    • Pokud grilujete celého kapra, položte ho na gril a grilujte ho asi 15–20 minut na každé straně, záleží na velikosti ryby. Často jej otáčejte, aby se rovnoměrně opékal a nespálil.
  4. Dokončení a podávání:

    • Po grilování nechte rybu na chvíli odpočinout. Poté ji podávejte na talíři, můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami (např. rozmarýnem) a plátky citronu.
    • Grilovaný kapr s levandulí je skvělý s přílohami, jako je pečená zelenina, brambory nebo čerstvý salát.

Tipy:

  • Levanduli používejte s rozmyslem – její chuť je silná a může snadno přehlušit jemnou chuť ryby. Začněte s menším množstvím a případně přidejte více podle chuti.
  • Pro více aromatický nádech můžete levanduli přidat i přímo na gril během grilování (do hliníkové fólie nebo na grilovací mřížku), aby se aroma ještě víc rozvinulo.

Tento recept vám nabídne originální zážitek a vynikající kombinaci tradičního kapra s neobvyklou, ale skvělou chutí levandule!

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice