Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

 

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, BuchloviceRecept na levandulový likér

Ingredience:

  • 1 hrst čerstvých levandulových květů (nebo 2–3 lžíce sušených levandulových květů)
  • 500 ml vodky (nebo kvalitního alkoholu, například brandy nebo pálenky)
  • 250 g cukru (můžete upravit podle chuti)
  • 250 ml vody
  • 1 citron (šťáva i kůra)
  • 1 vanilkový lusk (volitelné, pro jemnou vanilkovou chuť)

Postup:

  1. Příprava levandulového macerátu:

    • Pokud používáte čerstvou levanduli, opláchněte ji jemně pod studenou vodou, aby se odstranily nečistoty.
    • Vložte levandulové květy do čisté skleněné nádoby (například skleněné láhve nebo zavařovací sklenice).
    • Přidejte vodku (nebo jiný alkohol dle vašeho výběru) a uzavřete nádobu. Nechte ji stát na tmavém a chladném místě po dobu 5-7 dnů. Každý den nádobu protřepejte, aby se lépe uvolnily aromatické složky levandule.
  2. Příprava sirupu:

    • Po uplynutí doby macerace přeceďte alkohol, aby se odstranily květy levandule.
    • V malém hrnci smíchejte cukr a vodu a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté odstavte z ohně a nechte sirup vychladnout.
    • Pokud chcete přidat jemnou vanilkovou chuť, můžete k sirupu přidat půl rozříznutého vanilkového lusku a nechat ho chvíli macerovat.
  3. Spojení likéru:

    • Do vychladlého sirupu přidejte levandulový alkohol a dobře promíchejte.
    • Následně přidejte citronovou šťávu a kůru z citronu (množství citronu přizpůsobte podle toho, jak silnou citrusovou chuť chcete mít).
  4. Zrání likéru:

    • Likér nechte ještě několik dní zrát, ideálně 1-2 týdny, aby se chutě propojily.
    • Uchovávejte likér v uzavřené láhvi na tmavém místě a protřepejte před každým použitím.
  5. Podávání:

    • Levandulový likér podávejte vychlazený, ideálně na ledu nebo jako součást koktejlů.
    • Můžete jej ozdobit plátky citronu nebo čerstvými květy levandule pro krásný vzhled.

Tipy:

  • Pokud chcete, aby likér měl silnější chuť levandule, můžete prodloužit dobu macerace.
  • Pro jemnější sladkost můžete upravit množství cukru podle vlastní chuti.
  • Levandulový likér je skvélé kombinovat i s jinými ovocnými likéry nebo nápoji do koktejlů.

Levandulový likér je skvélé jako osvěžující nápoj po večeři nebo jako dárek pro přátele a rodinu. Jeho květinová vůně a chuť určitě zaujmou každého, kdo má rád originální a přírodní příchutě.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Levandulová limonáda

Levandulová limonáda je osvěžující a aromatický nápoj, který skvěle vyniká v horkých letních dnech. Spojuje jemnou květinovou vůni levandule s osvěžujícím citronovým základem. Tento nápoj nejen skvěle chutná, ale také přináší příjemné uvolnění díky uklidňujícím účinkům levandule. Zde je jednoduchý recept na levandulovou limonádu, který si můžete připravit doma.

Recept na levandulovou limonádu

Ingredience:

  • 1 lžička sušených levandulových květů (nebo 2-3 větvičky čerstvé levandule)
  • 1 litr vody
  • 100 g cukru (nebo podle chuti)
  • 2-3 citrony (šťáva i kůra)
  • 1 lžíce medu (volitelné)
  • Led (podle potřeby)
  • Čerstvá levandule na ozdobu (volitelné)
  • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Postup:

  1. Příprava levandulového sirupu:

    • V malém hrnci přiveďte 500 ml vody k varu. Jakmile voda začne vařit, přidejte levandulové květy (sušené nebo čerstvé) a vařte na mírném ohni po dobu 5–10 minut, aby se uvolnila vůně a chuť levandule.
    • Odstavte hrnec z ohně a nechte levandulový nálev vychladnout. Poté ho přeceďte, aby se odstranily květy.
  2. Příprava citronového základu:

    • Mezitím si vymačkejte šťávu ze 2-3 citronů (podle velikosti a kyselosti citronů). Pokud chcete, můžete do nápoje přidat i trochu citronové kůry pro intenzivnější citrusovou chuť.
    • V misce smíchejte citronovou šťávu s cukrem (a medem, pokud používáte) a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  3. Spojení ingrediencí:

    • Do velkého džbánu nebo nádoby přidejte vychladlý levandulový nálev, citronovou směs a zbytek vody (přidejte zbylých 500 ml vody).
    • Promíchejte, ochutnejte a případně upravte sladkost přidáním více cukru nebo medu, pokud je to potřeba.
  4. Podávání:

    • Limonádu podávejte s ledem, případně ozdobte plátky citronu a čerstvými květy levandule pro hezký vzhled a příjemnou vůni.
    • Můžete také přidat lístky máty pro další osvěžení.

Tipy:

  • Pokud chcete, aby limonáda byla více osvěžující, můžete do směsi přidat pár lístků čerstvé máty.
  • Limonádu můžete podávat i s perlivou vodou místo obyčejné, což dodá nápoji jemně šumivý efekt.
  • Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu levandulového sirupu nebo levandulového medu.

Levandulová limonáda je skvělý způsob, jak si vychutnat aromatické a osvěžující pití, které navíc má díky levanduli uklidňující účinky. Tento nápoj je ideální na letní párty, pikniky nebo jako osvěžení během horkého dne.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
 
 
 
 
Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Recept na levandulové víno

evandulové víno je aromatický a osvěžující nápoj, který spojuje chuť vína s jemnou květinovou vůní levandule. Tento nápoj může být skvélé letní osvěžení nebo zajímavý dárek. Levandulové víno je oblíbené zejména ve Francii, kde se levandule hojně pěstuje v regionu Provence, ale může být snadno připraveno i doma.

 

Ingredience:

  • 1 láhev bílého vína (ideálně suché nebo polosuché, například Sauvignon Blanc nebo Chardonnay)
  • 2-3 lžíce sušených levandulových květů (nebo 4-5 čerstvých větviček levandule)
  • 100 g cukru (podle chuti můžete přidat více nebo méně)
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 1-2 lžíce medu (volitelné, pro jemnější sladkost)
  • 1 vanilkový lusk (volitelné, pro přidání jemné vanilkové chuti)
  • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Postup:

  1. Příprava levandulového nálevu:

    • Pokud používáte sušenou levanduli, lehce ji rozdrťte mezi prsty nebo v hmoždíři, aby se uvolnily její esenciální oleje. Pokud používáte čerstvou levanduli, jednoduše ji opláchněte a lehce ji natrhejte.
    • Do menšího hrnce dejte cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru, a přidejte levandulové květy. Přidejte také vanilkový lusk (pokud používáte).
    • Směs krátce zahřejte na střední teplotu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte ji poté vychladnout a nechte levanduli macerovat v tekutině asi 15-20 minut.
  2. Spojení s vínem:

    • Poté, co směs s levandulí vychladne, přeceďte ji do větší nádoby (ideálně do skleněné láhve nebo skleněného džbánu), abyste odstranili květy a kůru citronu.
    • Přilijte bílého vína a promíchejte.
    • Pokud chcete víno sladší, přidejte trochu medu podle chuti.
  3. Macerační doba:

    • Nechte levandulové víno odpočívat v lednici alespoň 1-2 hodiny, ideálně však 12 hodin. Pokud máte čas, nechte víno macerovat i déle (až 24 hodin), aby se vůně a chuť levandule dokonale spojily.
  4. Podávání:

    • Po maceraci můžete víno přecedit a podávat ho vychlazené, ideálně na ledu.
    • Levandulové víno je skvělé jako aperitiv nebo k letním oslavám. Můžete jej ozdobit plátky citronu nebo pár čerstvými květy levandule pro krásnou dekoraci.

Tipy:

  • Pokud máte rádi aromatické nápoje, můžete do vína přidat také jiné bylinky nebo ovoce, například mátu, citronovou trávu nebo malinové pyré.
  • Levandulové víno lze také podávat s různými koktejly nebo jej kombinovat s jinými ovocnými likéry.

Levandulové víno je velmi osvěžující a jemné, a díky své krásné barvě a vůni si může získat příznivce při různých letních příležitostech nebo speciálních událostech.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Provensálské koření

Provensálské koření je směs bylin a koření, které pochází z oblasti Provence na jihu Francie. Tato směs je známá svou vůní a chutí, která připomíná typickou středomořskou kuchyni. Používá se především v přípravě pokrmů, jako jsou grilovaná masa, ryby, pečené pokrmy, polévky, omáčky a saláty. Provensálské koření je velmi univerzální a snadno se hodí k různým druhům pokrmů.

Složení provensálského koření

Provensálská směs koření může obsahovat různé bylinky a koření v závislosti na konkrétní receptuře, ale nejběžnější složky zahrnují:

  1. Levandule – Charakteristická pro provensálské koření, levandule dodává směsi jemnou květinovou vůni a chuť.
  2. Tymián – Silná bylina s lehce zemitou chutí, která je základem středomořské kuchyně.
  3. Rozmarýn – Aromatická bylina s intenzivní vůní, ideální na grilování a pečení masa.
  4. Oregano – Koření s výraznou, trochu pálivou chutí, které se často používá do rajčatových pokrmů.
  5. Bazalka – Klasická bylina, která se hodí k rajčatům, olivám a také k rybám.
  6. Majoránka – Měkčí, sladší chuť, podobná oreganu, často se používá v polévkách a dušených pokrmech.
  7. Petržel – Zelená bylina s jemnou chutí, která je základem v mnoha pokrmech.
  8. Saturejka (nebo šrucha) – Koření s pikantní chutí, ideální do masových nebo luštěninových jídel.

Někdy mohou být do směsi přidávány i jiné byliny nebo koření, jako je kopr, tymián, šalvěj, fenykl nebo anýz. Provensálské koření se většinou používá v sušené formě, ale čerstvé bylinky mohou být také použity pro intenzivnější chuť.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Použití provensálského koření

  • Masové pokrmy: Používá se na grilování a pečení masa (jehněčí, kuřecí, hovězí), zejména v marinádách.
  • Rybí pokrmy: Skvělé do omáček a marinád na ryby, například na grilovaného lososa nebo jinou mořskou rybu.
  • Polévky a omáčky: Vhodné do rajčatových omáček, polévek (např. provensálská polévka) nebo do ratatouille (francouzské zeleninové směsi).
  • Zeleninové pokrmy: Koření se používá do dušené zeleniny, pečené zeleniny nebo jako přísada do salátů.
  • Pečivo: Některé recepty na pečivo, jako je focaccia, používají provensálské koření pro zvýraznění chuti.

Recept na domácí provensálské koření

Pokud si chcete připravit vlastní směs provensálského koření, můžete použít následující recept:

Ingredience:

  • 2 lžíce sušeného tymiánu
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce sušené levandule (volitelné)
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžíce sušené oregano
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce sušené saturejky (volitelné)

Postup:

  1. Smíchejte všechny bylinky v míse.
  2. Skladujte směs v uzavřené sklenici nebo nádoby na suchém a tmavém místě.
  3. Používejte podle potřeby do různých pokrmů.

Tato směs se skvěle hodí na přípravu pokrmů ve středomořském stylu a dodá vašim jídlům autentičnost a nezaměnitelnou chuť Provence.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Strana 1 z 2
Load more projects Please wait...