Levandulové linecké cukroví

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička sušené levandule (nejlépe jemně mleté)
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • Marmeláda (například meruňková) na slepování
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, mletou levanduli a špetku soli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutky. Všechny ingredience spojte a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu studené vody.
    • Zabalte těsto do folie a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
  2. Vykrajování a pečení:

    • Těsto vyválejte na plát o tloušťce cca 3 mm. Pomocí vykrajovátek vykrajujte kolečka. U poloviny z nich udělejte vnitřní otvor pro slepení.
    • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut, dokud nebudou okraje světle zlatavé.
  3. Dokončení:

    • Po upečení nechte cukroví vychladnout. Na spodní kolečka naneste tenkou vrstvu marmelády a přiklopte je kolečky s otvorem.
    • Nakonec posypte moučkovým cukrem a podávejte.
    • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
    •