Levandulové linecké cukroví
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžička sušené levandule (nejlépe jemně mleté)
- 1 lžička vanilkového cukru
- Špetka soli
- Marmeláda (například meruňková) na slepování
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
-
Příprava těsta:
- Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, mletou levanduli a špetku soli.
- Přidejte změklé máslo a žloutky. Všechny ingredience spojte a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu studené vody.
- Zabalte těsto do folie a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
-
Vykrajování a pečení:
- Těsto vyválejte na plát o tloušťce cca 3 mm. Pomocí vykrajovátek vykrajujte kolečka. U poloviny z nich udělejte vnitřní otvor pro slepení.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut, dokud nebudou okraje světle zlatavé.
-
Dokončení:
- Po upečení nechte cukroví vychladnout. Na spodní kolečka naneste tenkou vrstvu marmelády a přiklopte je kolečky s otvorem.
- Nakonec posypte moučkovým cukrem a podávejte.