Levandulové vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička sušené levandule (nejlépe z bio pěstování)
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • Moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • V misce smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a sušenou levanduli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutek. Rukama vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu studené vody.
  2. Tvarování rohlíčků:

    • Těsto rozdělte na menší kousky a z každého vytvořte malý váleček, který následně zakroužkujte do tvaru rohlíčku.
  3. Pečení:

    • Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev).
    • Rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10-12 minut, dokud nebudou jemně zlatavé.
  4. Dokončení:

    • Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru. Pokud chcete, můžete do moučkového cukru přidat trochu sušené levandule pro intenzivnější vůni

Tip:

Pokud chcete zvýraznit chuť levandule, můžete do těsta přidat o něco více levandule nebo ji použít i na ozdobení.

Toto cukroví je velmi aromatické a přináší na sváteční stůl nezvyklou, ale velmi příjemnou chuť levandule.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice