Levandulové vanilkové rohlíčky
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička sušené levandule (nejlépe z bio pěstování)
- 1 lžička vanilkového cukru
- Špetka soli
- Moučkový cukr na obalení
Postup:
-
Příprava těsta:
- V misce smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a sušenou levanduli.
- Přidejte změklé máslo a žloutek. Rukama vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu studené vody.
-
Tvarování rohlíčků:
- Těsto rozdělte na menší kousky a z každého vytvořte malý váleček, který následně zakroužkujte do tvaru rohlíčku.
-
Pečení:
- Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev).
- Rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10-12 minut, dokud nebudou jemně zlatavé.
-
Dokončení:
- Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru. Pokud chcete, můžete do moučkového cukru přidat trochu sušené levandule pro intenzivnější vůni
Tip:
Pokud chcete zvýraznit chuť levandule, můžete do těsta přidat o něco více levandule nebo ji použít i na ozdobení.
Toto cukroví je velmi aromatické a přináší na sváteční stůl nezvyklou, ale velmi příjemnou chuť levandule.