Levandulové vanilkové máslové sušenky

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla (pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušené levandule
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Smíchejte mouku, cukr, levanduli a špetku soli.
    • Přidejte změklé máslo, vejce a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké těsto.
    • Zabalte do folie a dejte odpočinout do lednice na 30 minut.
  2. Tvarování a pečení:

    • Těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 5 mm a vykrajujte z něj různé tvary podle vašich preferencí.
    • Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut, dokud sušenky nebudou světle zlaté.
  3. Dokončení:

    • Po upečení nechte sušenky vychladnout a podle chuti je můžete posypat trochou moučkového cukru nebo ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
    • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice