Voňavá, studená, jemná i povzbudivá – tahle káva není jen nápoj, ale zážitek. Kombinuje intenzivní espresso, jemnost vanilkové zmrzliny a dotek levandule, který překvapí i potěší.
📝 Ingredience (na 1 porci):
-
1 porce čerstvě připraveného espressa (nebo silné kávy)
-
1 velká kopeček vanilkové nebo smetanové zmrzliny
-
1 lžička levandulového sirupu (nebo podle chuti)
-
několik kostek ledu
-
sušená nebo čerstvá levandule na ozdobu (volitelně)
-
šlehačka (volitelně)
🧑🍳 Postup:
-
Připrav kávu
Uvař silné espresso (nebo silnější překapávanou kávu) a nech ho lehce vychladnout. -
Do sklenice
Do vysoké sklenice dej pár kostek ledu a nalij vychladlou kávu. -
Přidej levanduli
Vmíchej 1 lžičku levandulového sirupu – stačí málo, levandule má výraznou chuť. -
Zmrzlina navrch
Na kávu opatrně polož kopeček zmrzliny. Můžeš přidat i trochu šlehačky pro extra krémovost. -
Ozdob a podávej
Ozdob sušeným květem levandule nebo malým snítkem a podávej ihned s brčkem a lžičkou.
☀️ Tipy a varianty:
-
Místo vanilkové můžeš použít i levandulovou, kokosovou nebo čokoládovou zmrzlinu.
-
Pro silnější chuť můžeš použít dvojité espresso.
-
Pokud nemáš levandulový sirup, převař 1 lžičku sušené levandule ve 100 ml vody s 1 lžičkou cukru, nech louhovat 10 minut a přeceď.
-
Výborně vypadá i v průhledné sklenici na nožce jako stylový dezert.