Voňavá, studená, jemná i povzbudivá – tahle káva není jen nápoj, ale zážitek. Kombinuje intenzivní espresso, jemnost vanilkové zmrzliny a dotek levandule, který překvapí i potěší.


📝 Ingredience (na 1 porci):

  • 1 porce čerstvě připraveného espressa (nebo silné kávy)

  • 1 velká kopeček vanilkové nebo smetanové zmrzliny

  • 1 lžička levandulového sirupu (nebo podle chuti)

  • několik kostek ledu

  • sušená nebo čerstvá levandule na ozdobu (volitelně)

  • šlehačka (volitelně)


🧑‍🍳 Postup:

  1. Připrav kávu
    Uvař silné espresso (nebo silnější překapávanou kávu) a nech ho lehce vychladnout.

  2. Do sklenice
    Do vysoké sklenice dej pár kostek ledu a nalij vychladlou kávu.

  3. Přidej levanduli
    Vmíchej 1 lžičku levandulového sirupu – stačí málo, levandule má výraznou chuť.

  4. Zmrzlina navrch
    Na kávu opatrně polož kopeček zmrzliny. Můžeš přidat i trochu šlehačky pro extra krémovost.

  5. Ozdob a podávej
    Ozdob sušeným květem levandule nebo malým snítkem a podávej ihned s brčkem a lžičkou.


☀️ Tipy a varianty:

  • Místo vanilkové můžeš použít i levandulovou, kokosovou nebo čokoládovou zmrzlinu.

  • Pro silnější chuť můžeš použít dvojité espresso.

  • Pokud nemáš levandulový sirup, převař 1 lžičku sušené levandule ve 100 ml vody s 1 lžičkou cukru, nech louhovat 10 minut a přeceď.

  • Výborně vypadá i v průhledné sklenici na nožce jako stylový dezert.