More In
 
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Levandulové makronky

Ingredience:

  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 30 g krupicového cukru
  • 1 lžička sušené levandule
  • 100 g bílé čokolády na náplň

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Smíchejte mandlovou mouku a moučkový cukr. Levanduli jemně rozdrťte v hmoždíři.
    • Bílky vyšlehejte do tuha. Postupně přidávejte krupicový cukr a šlehejte, dokud nevznikne pevný sníh.
    • Do bílkového sněhu přidejte směs mouky a cukru a jemně promíchejte.
  2. Tvarování a pečení:

    • Na plech s pečicím papírem tvořte malé kroužky těsta pomocí cukrářského sáčku.
    • Pečte v předehřáté troubě na 150 °C asi 12 minut.
  3. Dokončení:

    • Mezitím si připravte náplň. Rozpusťte bílou čokoládu a přimíchejte do ní trochu levandulové vody (nebo levandulového extraktu).
    • Po vychladnutí makronek je spojte bílou čokoládovou náplní a nechte je v lednici ztuhnout.
  4. Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Vánoční punč s levandulí

je originální a aromatický nápoj, který spojuje tradiční vánoční koření s květinovou jemností levandule. Tento teplý punč je ideální na vánoční večírky, rodinná setkání nebo zimní večery. Levandule dodává nápoji příjemně květinovou vůni, která skvěle ladí s ostatními vánočními příchutěmi, jako jsou skořice, hřebíček a citrusy.

Recept na vánoční punč s levandulí

Ingredience:

  • 1 litr jablečného moštu (nebo 100% jablečné šťávy)
  • 250 ml vody
  • 1–2 lžíce sušené levandule (nebo několik větviček čerstvé levandule)
  • 1 pomeranč (šťáva a kůra)
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 3–4 hřebíčky
  • 2–3 tyčinky skořice
  • 2–3 lžíce medu (nebo cukru podle chuti)
  • 100–150 ml rumu (volitelné, pro alkoholickou verzi)
  • 1 jablko (na ozdobu, nakrájené na plátky)
  • Pomerančové plátky a celá skořice na ozdobu

Postup:

  1. Příprava základní směsi:

    • V hrnci smíchejte jablečný mošt (nebo šťávu) s vodou.
    • Přidejte šťávu a kůru z pomeranče a citronu, sušenou levanduli (nebo čerstvou), hřebíčky a skořici.
    • Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte jemně povařit na mírném ohni 10–15 minut, aby se všechny chutě spojily. Levandule by měla uvolnit svou vůni, ale ne vařit příliš dlouho, aby neztvrdla.
  2. Slazení a dochucení:

    • Ochutnejte směs a přidejte med nebo cukr podle chuti. Pokud máte rádi sladší punč, přidejte více sladidla.
    • Pokud chcete, přidejte rum pro alkoholickou verzi. Míchejte, aby se ingredience spojily.
  3. Finalizace a podávání:

    • Po povaření odstavte punč z ohně a nechte ho chvíli odstát, aby se chutě propojily.
    • Před podáváním přeceďte, aby se odstranily koření a levandulové květy.
    • Podávejte punč v hrncích nebo sklenicích, ozdobte plátky jablka, pomeranče a celými tyčinkami skořice.
  4. Tipy na ozdobu:

    • Pomerančové plátky, plátky jablka, skořice a čerstvé květy levandule vytvoří krásnou vánoční dekoraci.
    • Můžete přidat i kousky zázvoru pro pikantnější nádech.

Tipy:

  • Pro nealkoholickou verzi jednoduše vynechte rum.
  • Pokud máte rádi intenzivnější levandulovou chuť, můžete přidat trochu levandulového sirupu nebo několik kapek levandulového esenciálního oleje.
  • Tento punč můžete podávat také studený jako osvěžující nápoj v létě.

Vánoční punč s levandulí je skvélé zpestření tradičních vánočních nápojů, které přináší nejen vynikající chuť, ale i uklidňující a voňavou atmosféru. Tento nápoj se skvěle hodí k vánočním oslavám a je ideální pro zahřátí v chladných zimních dnech.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

 

Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

 

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, BuchloviceVánočka s levandulí

Vánočka s levandulí je skvělým způsobem, jak ozvláštnit tradiční český vánoční pokrm. Levandule dodá vánočce jemnou květinovou vůni a chuť, která se perfektně hodí k sladkému pečivu a může vytvořit zajímavý kontrast k bohatým a máslovým chutím. Pokud máte rádi neobvyklé kombinace, tato varianta vám jistě zachutná!

Recept na vánočku s levandulí

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička sušených levandulových květů (nebo 1 lžíce čerstvých, jemně nasekaných)
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 25 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
  • 1 lžíce rumu (volitelné, pro lepší chuť)
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 žloutek (na potření)
  • 1 lžíce mléka (na potření)
  • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Postup:

  1. Příprava kvásku:

    • V misce smíchejte vlažné mléko, cukr a droždí. Nechte 10-15 minut stát, dokud se droždí nezačne aktivovat a nevznikne pěna.
  2. Míchání těsta:

    • Do velké mísy prosijte mouku, přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a levandulové květy.
    • Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, kvásek a rum (pokud používáte). Všechny ingredience dobře promíchejte a začněte hnětat těsto.
    • Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky, dokud nezíská hladkou a elastickou konzistenci.
    • Hněťte těsto asi 8-10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
    • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
  3. První kynutí:

    • Těsto zakryjte utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 1-1,5 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování vánočky:

    • Po vykynutí těsto krátce prohněťte a rozdělte na tři stejně velké části.
    • Z každé části vytvarujte váleček a splétejte je do tradiční vánočky (nebo jiného požadovaného tvaru).
    • Uložte vánočku na plech vyložený pečicím papírem a nechte ji ještě 20-30 minut kynout.
  5. Pečení:

    • Mezitím předehřejte troubu na 180 °C (160 °C s ventilátorem).
    • Těsto na vánočce potřete směsí žloutku a mléka, aby měla po upečení krásnou zlatavou barvu.
    • Pečte vánočku 30-40 minut, dokud nebude na povrchu zlatavá a propečená. Pokud při pečení začne příliš zhnědnout, můžete ji přikrýt alobalem a nechat ještě dopéct.
  6. Dokončení:

    • Po upečení nechte vánočku vychladnout na mřížce. Pokud chcete, můžete ji posypat práškovým cukrem nebo ji ozdobit dalším malým množstvím sušených levandulových květů pro dekoraci.
    • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Tipy:

  • Levandule je velmi aromatická, takže ji do těsta přidávejte opatrně. Pokud chcete, aby chuť levandule nebyla příliš silná, můžete přidat jen menší množství květů.
  • K vánočce můžete podávat marmeládu, máslo nebo krém, které se k levanduli skvěle hodí.
  • Pokud máte rádi sladší verzi, přidejte do těsta trochu víc cukru nebo posypte vánočku cukrem během pečení.

Tato vánočka s levandulí se skvěle hodí na sváteční stůl a nabídne vašim hostům nejen tradiční chuť, ale i novou, aromatickou variaci, která je jemně květinová a osvěžující.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Levandulové perníčky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do perníku (nebo 1/2 lžičky jedlé sody)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky sušené levandule (můžete použít jemně mletou levanduli nebo si ji rozdrtit v hmoždíři)
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 2 lžíce kakaa (volitelné pro tmavší perníčky)
  • Cukrová poleva na ozdobu (volitelné)

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • V hrnci zahřejte med a máslo, dokud se máslo nerozpustí a směs se spojí. Nechte chvíli zchladnout.
    • Do mísy prosejte mouku, prášek do perníku, skořici, zázvor, mletou levanduli, vanilkový cukr, sůl a případně kakao.
    • Přidejte vejce, cukr a směs medu a másla. Všechny ingredience dobře promíchejte, až vznikne hladké a pevné těsto.
    • Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Zabalte ho do fólie a dejte odpočinout do lednice na alespoň 30 minut.
  2. Vykrajování perníčků:

    • Po odpočinutí těsto rozválejte na tloušťku asi 3–4 mm. Pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary perníčků (srdíčka, hvězdičky, stromečky).
    • Vykrojené perníčky položte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečení:

    • Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev).
    • Pečte perníčky asi 8–10 minut, dokud nebudou zlatavé. Pozor, perníčky se rychle připečou, tak je pečte opatrně a kontrolujte je.
  4. Dokončení:

    • Po upečení nechte perníčky vychladnout. Pokud chcete, můžete je ozdobit cukrovou polevou nebo polevou z bílkové glazury.
    • Pokud chcete, aby perníčky měly silnější levandulovou chuť, můžete na ně po upečení jemně posypat trochu sušené levandule.

Tipy a variace:

  • Levandulová glazura: Pro intenzivnější chuť levandule můžete přidat pár kapek levandulového esence nebo levandulové vody do polevy.
  • Ozdoby: Perníčky můžete ozdobit nejen polevou, ale také cukrovými perličkami nebo posypat jemně mletou levandulí pro krásný efekt.
  • Příchutě: K perníčkům se hodí i přidání trochy citronové kůry nebo pomerančové kůry pro osvěžující kontrast s levandulí.

Tento recept spojuje tradiční českou recepturu s jemným nádechem levandule, což je ideální pro vánoční atmosféru. Levandulové perníčky jsou nejen chutné, ale i krásně voňavé a originální.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Levandulový čaj s medem

Pokud máte chuť na něco méně sladkého, ale stále svátečního, můžete si připravit voňavý levandulový čaj, který skvěle ladí s vánoční atmosférou.

Ingredience:

  • 1 lžíce sušené levandule
  • 1 šálek horké vody
  • 1 lžička medu (volitelné)
  • Plátek citrónu (volitelné)

Postup:

  1. Levanduli zalijte horkou vodou a nechte louhovat 5-7 minut.
  2. Poté sceďte a přidejte med nebo citrón podle chuti.
  3. Čaj si vychutnejte třeba při vánočním pečení nebo jako osvěžení během svátečních dnů.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Levandulové vanilkové máslové sušenky

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla (pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušené levandule
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Smíchejte mouku, cukr, levanduli a špetku soli.
    • Přidejte změklé máslo, vejce a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké těsto.
    • Zabalte do folie a dejte odpočinout do lednice na 30 minut.
  2. Tvarování a pečení:

    • Těsto rozválejte na plát o tloušťce asi 5 mm a vykrajujte z něj různé tvary podle vašich preferencí.
    • Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut, dokud sušenky nebudou světle zlaté.
  3. Dokončení:

    • Po upečení nechte sušenky vychladnout a podle chuti je můžete posypat trochou moučkového cukru nebo ozdobit rozpuštěnou čokoládou.
    • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice

 

Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Levandulové linecké cukroví

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžička sušené levandule (nejlépe jemně mleté)
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • Marmeláda (například meruňková) na slepování
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, mletou levanduli a špetku soli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutky. Všechny ingredience spojte a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu studené vody.
    • Zabalte těsto do folie a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
  2. Vykrajování a pečení:

    • Těsto vyválejte na plát o tloušťce cca 3 mm. Pomocí vykrajovátek vykrajujte kolečka. U poloviny z nich udělejte vnitřní otvor pro slepení.
    • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut, dokud nebudou okraje světle zlatavé.
  3. Dokončení:

    • Po upečení nechte cukroví vychladnout. Na spodní kolečka naneste tenkou vrstvu marmelády a přiklopte je kolečky s otvorem.
    • Nakonec posypte moučkovým cukrem a podávejte.
    • Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice
    •  
Levandule Morava Tupesy, prodej káva, víno, Buchlovice, Zlechov, Velehrad

Levandulové vanilkové rohlíčky

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička sušené levandule (nejlépe z bio pěstování)
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • Moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Příprava těsta:

    • V misce smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a sušenou levanduli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutek. Rukama vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu studené vody.
  2. Tvarování rohlíčků:

    • Těsto rozdělte na menší kousky a z každého vytvořte malý váleček, který následně zakroužkujte do tvaru rohlíčku.
  3. Pečení:

    • Předehřejte troubu na 180 °C (horní a dolní ohřev).
    • Rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10-12 minut, dokud nebudou jemně zlatavé.
  4. Dokončení:

    • Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru. Pokud chcete, můžete do moučkového cukru přidat trochu sušené levandule pro intenzivnější vůni

Tip:

Pokud chcete zvýraznit chuť levandule, můžete do těsta přidat o něco více levandule nebo ji použít i na ozdobení.

Toto cukroví je velmi aromatické a přináší na sváteční stůl nezvyklou, ale velmi příjemnou chuť levandule.

Káva, víno, levandule, Morava, Tupesy, Velehrad, Zlechov, Boršice, Buchlovice