Když se spojí sladkost zralých meruněk s jemnou květinovou vůní levandule, vznikne delikátní a originální džem, který se skvěle hodí na palačinky, do jogurtu, do pečení nebo jako jedlý dárek. Ať už ho připravíš na zimu, nebo jako součást domácí snídaně, vždycky vykouzlí úsměv a atmosféru léta.


🌿 Proč meruňky + levandule?

  • Meruňky mají výraznou, sladkokyselou chuť – levandule ji jemně zaoblí a provoní

  • Obě suroviny pochází ze slunných oblastí – chuťově i energeticky ladí

  • Džem získá nejen skvělou chuť, ale i vůni, barvu a originální nádech


🧂 Ingredience na 4–5 skleniček (cca 250 ml)

  • 1 kg zralých meruněk (vypeckovaných, nakrájených)

  • 500–700 g cukru (podle chuti a sladkosti meruněk)

  • 1–2 lžičky sušené levandule (nebo 1 hrst čerstvých květů)

  • Šťáva z 1 citronu

  • Volitelně: 1 balíček želírovacího přípravku (např. Gelfix)

📌 Tip: Pro jemnější výsledek můžeš levanduli vylouhovat v části horké vody a přidat až jako výluh – nebude v džemu „křupat“.


🍯 Postup

  1. Meruňky nakrájej a dej do hrnce, zasyp cukrem a citronovou šťávou.

  2. Nech 1–2 hodiny odležet, až pustí šťávu.

  3. Přidej levanduli (nebo výluh) a pomalu zahřívej.

  4. Přiveď k varu, případně vmíchej želírovací prostředek podle návodu.

  5. Vař cca 10–15 minut do požadované hustoty.

  6. Pro hladší džem můžeš rozmixovat tyčovým mixérem.

  7. Plň horký džem do sterilovaných sklenic, zavíčkuj a otoč dnem vzhůru na 5–10 minut.


🎁 Tip na dárek

Etiketa: „Meruňkový džem s levandulí – ručně vařeno s láskou“
Sklenička ovázaná lýkem nebo fialovou stužkou zaujme už na pohled.


🍰 Jak ho využít?

  • Na palačinky, tousty nebo lívance

  • Do jogurtu nebo ovesné kaše

  • Do těsta na linecké cukroví nebo muffiny

  • Jako náplň do domácích croissantů

  • K tvrdému sýru jako sladká příloha


💬 Závěr

Levandulový džem s meruňkami je nečekaná, ale krásně harmonická kombinace, kterou si zamiluješ. Nejen že potěší chuťové buňky, ale i provoní kuchyň během vaření. A v zimě ti připomene léto v každé lžičce.