Když se spojí voňavá levandule, kvalitní med a čerstvý citron, vznikne sirup, který potěší nejen chuťové buňky, ale také posílí imunitu, uklidní nervy a krásně voní. Je to jednoduchý, čistě přírodní recept – bez vaření, bez konzervantů – a zároveň voňavý lék i sladidlo.


🌿 Co umí levandulový medový sirup?

  • Pomáhá při kašli, nachlazení a bolestech v krku

  • Uklidňuje nervy a usnadňuje usínání

  • Výborný do čaje, vody, jogurtu nebo na pečivo

  • Skvělý jako dárek v malé skleničce


🧂 Co budeš potřebovat

Na cca 200–250 ml:

  • 150 g kvalitního medu (ideálně květový, nepasterovaný)

  • 1 lžíce sušené levandule nebo hrst čerstvé

  • Šťáva z 1/2 citronu (nejlépe bio)

  • Volitelně: nastrouhaná citronová kůra (bio)

  • Malá sklenička se šroubovacím víčkem


🧪 Postup

  1. Med lehce zahřej ve vodní lázni, aby byl tekutý (ne vařit!).

  2. Přidej levanduli a citronovou šťávu.

  3. Dobře promíchej a nech stát přes noc nebo 24 hodin při pokojové teplotě.

  4. Poté můžeš:

    • buď nechat květy v medu (dekorativní i léčivé),

    • nebo scedit přes sítko a přelít do čisté skleničky.

  5. Uchovávej v lednici, spotřebuj do 2–3 týdnů.

📌 Pro delší trvanlivost: med můžeš předem přivést k cca 40–45 °C a sterilně plnit do vyvařených skleniček – ale nepřekračuj 50 °C, aby se nezničily účinné látky.


🍋 Tipy na použití

  • 1 lžičku sirupu do teplé vody s citronem

  • Do bylinkového čaje místo cukru

  • Do jogurtu nebo přes ovesnou kaši

  • Na máslový toast nebo lívance

  • Na sladké marinády k pečenému ovoci (např. jablka, hrušky)


🎁 Tip na dárek

Sklenička medu + štítek:
„Levandulový med s citronem – pro zdraví i radost“

  • stužka nebo přírodní lýko – jednoduché, krásné, voňavé


💬 Závěr

Levandulový sirup z medu a citronu je snadný, voňavý a funkční. Pomůže při prvních příznacích nachlazení, uleví nervům a zároveň chutná tak dobře, že si ho oblíbí i děti. Je to další způsob, jak využít levanduli do posledního kvítku – a proměnit ji v každodenní domácí poklad.