Levandule v kuchyni? Ano, a právě v sušenkách září naplno! Levandulové sušenky mají jemně květinovou chuť a nádherně voní už při pečení. Jsou elegantní, originální a přitom snadné na přípravu. Perfektní ke kávě, čaji nebo jako dárek v krásné krabičce.
🌿 Proč péct s levandulí?
Levandule má specifickou chuť – květinovou, lehce nasládlou, připomínající rozmarýn s medovým podtónem. V malém množství je osvěžující a neobvyklá. V sušenkách se skvěle kombinuje s citronem, vanilkou, medem i máslem.
📌 Důležité: Používej pouze sušené květy levandule určené k jídlu – nejlépe domácí nebo ze spolehlivého zdroje bez chemického ošetření.
✂️ Co budeš potřebovat (klasický recept)
Ingredience na cca 20 sušenek:
-
150 g hladké mouky
-
100 g másla (měkkého)
-
50 g moučkového cukru
-
1–2 lžičky sušené levandule
-
1 lžička vanilkového cukru nebo esence
-
špetka soli
-
(Volitelně) nastrouhaná citronová kůra
👩🍳 Postup
-
Připrav těsto
V míse smíchej máslo, cukr, vanilku a citronovou kůru. Přidej mouku, sůl a levanduli. Vypracuj hladké těsto. -
Nech odpočinout
Zabal těsto do fólie a dej ho na 30 minut odpočinout do lednice. -
Tvarování
Těsto vyválej na plát silný asi 5 mm a vykrajuj tvary podle přání. Můžeš vytvořit i váleček a krájet kolečka. -
Pečení
Peč na 170 °C asi 10–12 minut – jen dozlatova. Sušenky nesmí být příliš tmavé. -
Nech vychladnout
Po upečení nech ztuhnout na plechu, pak přesuň na mřížku. Vůně bude omamná!
🍯 Varianty a vylepšení
-
Přidej lžičku medu do těsta – sušenky budou vláčnější a jemně nasládlé.
-
Posyp před pečením levandulovým cukrem nebo jedlými květy.
-
Polij po upečení bílou čokoládou nebo udělej citronovou polevu.
🎁 Tip: dárkové balení
Levandulové sušenky v malé krabičce, zabalené do pečicího papíru se stužkou, jsou úžasným dárkem:
-
Ke Dni matek
-
Na svatby, oslavy, jarmarky
-
Jako poděkování hostům nebo zákazníkům
Přidej visačku s nápisem: „Pečeno s vůní levandule – ochutnej kousek léta“.
💬 Závěr
Levandulové sušenky jsou voňavým překvapením, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oči a nos. Vypadají krásně, chutnají výjimečně a jsou skvělým způsobem, jak využít vlastní sušenou levanduli v kuchyni. Pokud je jednou upečeš, pravděpodobně se stanou stálicí ve tvém voňavém repertoáru.