Levandule v kuchyni? Ano, a právě v sušenkách září naplno! Levandulové sušenky mají jemně květinovou chuť a nádherně voní už při pečení. Jsou elegantní, originální a přitom snadné na přípravu. Perfektní ke kávě, čaji nebo jako dárek v krásné krabičce.


🌿 Proč péct s levandulí?

Levandule má specifickou chuť – květinovou, lehce nasládlou, připomínající rozmarýn s medovým podtónem. V malém množství je osvěžující a neobvyklá. V sušenkách se skvěle kombinuje s citronem, vanilkou, medem i máslem.

📌 Důležité: Používej pouze sušené květy levandule určené k jídlu – nejlépe domácí nebo ze spolehlivého zdroje bez chemického ošetření.


✂️ Co budeš potřebovat (klasický recept)

Ingredience na cca 20 sušenek:

  • 150 g hladké mouky

  • 100 g másla (měkkého)

  • 50 g moučkového cukru

  • 1–2 lžičky sušené levandule

  • 1 lžička vanilkového cukru nebo esence

  • špetka soli

  • (Volitelně) nastrouhaná citronová kůra


👩‍🍳 Postup

  1. Připrav těsto
    V míse smíchej máslo, cukr, vanilku a citronovou kůru. Přidej mouku, sůl a levanduli. Vypracuj hladké těsto.

  2. Nech odpočinout
    Zabal těsto do fólie a dej ho na 30 minut odpočinout do lednice.

  3. Tvarování
    Těsto vyválej na plát silný asi 5 mm a vykrajuj tvary podle přání. Můžeš vytvořit i váleček a krájet kolečka.

  4. Pečení
    Peč na 170 °C asi 10–12 minut – jen dozlatova. Sušenky nesmí být příliš tmavé.

  5. Nech vychladnout
    Po upečení nech ztuhnout na plechu, pak přesuň na mřížku. Vůně bude omamná!


🍯 Varianty a vylepšení

  • Přidej lžičku medu do těsta – sušenky budou vláčnější a jemně nasládlé.

  • Posyp před pečením levandulovým cukrem nebo jedlými květy.

  • Polij po upečení bílou čokoládou nebo udělej citronovou polevu.


🎁 Tip: dárkové balení

Levandulové sušenky v malé krabičce, zabalené do pečicího papíru se stužkou, jsou úžasným dárkem:

  • Ke Dni matek

  • Na svatby, oslavy, jarmarky

  • Jako poděkování hostům nebo zákazníkům

Přidej visačku s nápisem: „Pečeno s vůní levandule – ochutnej kousek léta“.


💬 Závěr

Levandulové sušenky jsou voňavým překvapením, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oči a nos. Vypadají krásně, chutnají výjimečně a jsou skvělým způsobem, jak využít vlastní sušenou levanduli v kuchyni. Pokud je jednou upečeš, pravděpodobně se stanou stálicí ve tvém voňavém repertoáru.