Levandule není jen rostlina na zahradu nebo k sušení. Skvěle se hodí i do kuchyně – a levandulový cukr je jedním z nejjednodušších způsobů, jak si ji užít naplno. Hodí se do dezertů, čajů, limonád i domácích dobrot. Je krásně aromatický, jemně květinový a navíc se dá připravit během pár minut.


🌿 Co je levandulový cukr?

Jde o jednoduchou směs klasického nebo třtinového cukru a sušených květů levandule. Po několika dnech v uzavřené nádobě cukr nasákne její vůni i chuť – a stane se z něj malý kulinářský poklad.

Levandulový cukr je vhodný:

  • Do čaje místo klasického cukru

  • Na posypání dezertů (např. bábovka, sušenky, palačinky)

  • Do krémů, sirupů nebo domácí zmrzliny

  • Jako základ pro domácí levandulové sušenky


✂️ Co budete potřebovat

  • Krystalový nebo třtinový cukr (množství dle potřeby, např. 100–200 g)

  • Sušené květy levandule (nejlépe domácí nebo ověřeného původu) – asi 1–2 čajové lžičky na 100 g cukru

  • Uzavíratelná sklenička

  • (Volitelně) mixér na jemnější konzistenci


🍯 Postup výroby

  1. Připrav si suroviny
    Levanduli lehce rozmělněte v hmoždíři nebo jen rozemnout mezi prsty – uvolní víc vůně.

  2. Smíchej s cukrem
    V míse smíchej cukr a sušené květy. Poměr je orientační – pokud chceš výraznější aroma, přidej více levandule.

  3. Uzavři a nech odležet
    Směs nasyp do čisté a suché skleničky, dobře uzavři a nechej 3–7 dní odležet na suchém, tmavém místě.

  4. (Volitelně) přeceď nebo rozmixuj
    Pokud chceš jemnější cukr, můžeš ho rozmixovat v mixéru nebo rozdrtit v hmoždíři. Případně přeceď přes sítko, pokud ti vadí kvítky v čaji nebo pečení.


🎁 Tip: voňavý dárek z kuchyně

Levandulový cukr ve skleničce se stužkou a visačkou je krásným a osobním dárkem:

  • Na Vánoce, narozeniny, svatby nebo jako poděkování

  • Skvěle doplní dárkový balíček s pytlíčkem nebo sirupem

  • Můžeš přidat malý recept – např. na levandulové sušenky


💬 Tipy na použití

  • Přidej lžičku do čaje z meduňky, máty nebo zeleného čaje

  • Použij do těsta na sušenky nebo linecké cukroví

  • Smíchej s citronovou šťávou a vytvoř si rychlou domácí limonádu


🌸 Závěr

Levandulový cukr je jednoduchý způsob, jak si uchovat vůni léta i během zimy. Voní, chutná a potěší každého milovníka bylinek a sladkostí. A navíc – když je připravený doma, chutná dvakrát tak dobře.